Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικο+λογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά. Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Τσουκνίδα: το φυτό με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες! Πώς την χρησιμοποιούμε. Πότε την αποφεύγουμε.

Πολλοί από εμάς θεωρούν την τσουκνίδα ως ένα άχρηστο φυτό. Μικροί και μεγάλοι όταν βρισκόμαστε στην εξοχή, προσέχουμε μην τυχόν και ακουμπήσουμε τσουκνίδα γιατί όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα μας προκαλεί έντονο κάψιμο και φαγούρα!

Αν τη γνωρίσουμε όμως καλύτερα,  τότε σίγουρα θα αλλάξουμε γνώμη. Η τσουκνίδα είναι γνωστό πως στην αρχαιότητα θεωρούνταν φυτό – φάρμακο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι αρχαίοι Έλληνες την κατανάλωναν σε ρόφημα εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων της. Αργότερα, έγιναν γνωστές και άλλες θεραπευτικές ιδιότητές της κι έτσι χαρακτηρίστηκε σαν πολυλειτουργικό βότανο.

Η τσουκνίδα είναι ποώδες φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη, την Ασία, τη βόρειο Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Η επιστημονική της ονομασία είναι Urtica dioica και στον αγγλοσαξωνικό κόσμο είναι γνωστή ως common nettle.

Το φυτό έλαβε την ονομασία του από τα συμπτώματα φαγούρας, κνησμού και κοκκινίλας που προκαλούνται κατά την επαφή με αυτό. Μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, ευθύνονται για τις αντιδράσεις αυτές, η δράση ωστόσο των ουσιών αυτών εξουδετερώνεται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Τα φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιούνται :

ως διουρητικό,

για την θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών,

στην θεραπεία της προστατίτιδας,

στην θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

στην θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας,

ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία του βήχα

Το ρόφημα τσουκνίδας βοηθάει όποιον έχει αιμορραγία, διάρροια, αιμορροΐδες, υψηλό ουρικό οξύ, έκζεμα.

Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

Συμβουλή!

Έχει βρεθεί πως προάγει την παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό. Προτού κάποια γυναίκα την καταναλώσει, οφείλει να συμβουλευτεί τον ιατρό της!

 

Οι πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες οφείλονται στο ότι:

-Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.

-Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι' αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

-Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.

Η τσουκνίδα έχει  διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.

 

Προσοχή!

Η μη προσεκτική κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσει υπόταση, υπογλυκαιμία και κατ’ επέκταση λιποθυμία. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει αλλεργία (ειδικά σε άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλεργίες και είναι πιο ευαίσθητα). Επιβάλλεται η συμβουλή του ιατρού για τη λήψη τσουκνίδας όταν συνυπάρχει η λήψη φαρμάκων όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά και αντιπηκτικά.

Η λήψη της τσουκνίδας πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση για να αποφευχθούν δυσμενείς παρενέργειες.

 

Σημαντικό πρόβλημα που αφορά το φυτό είναι ότι ευδοκιμεί συχνά σε εδάφη με υψηλό δείκτη μόλυνσης, με αποτέλεσμα συχνά να επιμολύνεται από τοξικές ουσίες. Ο καταναλωτής πρέπει να μεριμνά για την προέλευση και την καθαρότητα του βοτάνου.

 

Τα φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

 

Πώς καταναλώνουμε την τσουκνίδα;

Μπορούμε να βράσουμε την τσουκνίδα και να την καταναλώσουμε σαν ρόφημα. Όμως, διατίθεται και στα φαρμακεία σε ταμπλέτες, κάψουλες και βάμμα, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς την ποσότητα που λαμβάνουμε.

 

Πώς θα φτιάξετε ρόφημα τσουκνίδας

1 λίτρο νερό

2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα

Χυμό από φρέσκο λεμόνι

1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζετε το νερό και προσθέτετε την τσουκνίδα. Το σκεπάζεται και το αφήνετε για 15 λεπτά. Προσθέστε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνετε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

 

https://www.2happy.gr/el/tsoyknida-ena-fyto-me-polles-therapeytikes-idiotites?gclid=CjwKCAjwsNiIBhBdEiwAJK4khr03bBo3yGHxFGDVPKufLVN42YQg9HrOS-M9sOrntzhqezI8cDKdTBoC__cQAvD_BwE 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου