Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικο+λογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά.
Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».
Κορυφαίοι επιστήμονες διεθνώς είναι κατηγορηματικοί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται σταδιακά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8 – 4 ̊C ως το 2100.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη προσδιορίσει τις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και το επιπλέον λιώσιμο των πάγων, του χιονιού, και του παγωμένου εδάφους.
Φυτό ποώδες, πολυετές, κοινό στην ελληνική ύπαιθρο. Αναπτύσσεται αυτοφυώς σε ορεινά μέρη, αρκεί να υπάρχει υγρασία. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες, οι οποίες όμως καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού(όπου και συλλέγουμε με γάντια).
Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείτε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.
Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι;
Πολλές φορές στη διατροφή μας ψάχνουμε θαύματα αγνοώντας
εκείνα που έχουμε μπροστά στα μάτια μας.
Το σωστό πάντα είναι να ρωτάς τους ειδικούς. Να ενημερώνεσαι
από τους ανθρώπους που η πληροφορία που αναζητάς είναι η δουλειά τους. Πόσο
μάλλον όταν πρόκειται για την διατροφή σου.
Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο…
Για τους ρευματισμούς, την τριχόπτωση και το μελάνωμα
Το δάφνινο στεφάνι της αρχαίας Ελλάδας, είναι ένα σύμβολο υψηλότερης κατάστασης και νίκης. Ένα στεφάνι από δάφνες δινόταν ως έπαθλο. Η δάφνη είναι συχνά ένα έμβλημα της ευημερίας και της φήμης. Στην χριστιανική παράδοση, συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού.
Η Πυθία αποκτούσε μαντική ικανότητα και πρόφερε τον ιερό χρησμό μόνο αφού είχε μασήσει φύλλα δάφνης ή είχε εισπνεύσει καπνό από τα δαφνόξυλα που έκαιγαν.
Aπό τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του σουπερμάρκετ, το πλιγούρι είναι νόστιμο, έχει πληθώρα βιταμινών, φροντίζει τη σιλουέτα σας, ρίχνει ακόμα και την πίεση!
Πολυκόμπι και άχυρο βρώμης είναι δυο βότανα, «εργαστήρια παραγωγής» ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Tο ασβέστιο είναι το αφθονότερο μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού μας και μεταξύ άλλωνχρησιμοποιείται στο καρδιαγγειακό σύστημα για να συστέλλει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία
Το Αγριμόνιο (Agrimonia eupatoria ή φωνόχορτο) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι πλούσιο σε τατίνες, σίδηρο, γλυκοειδικά πικρά στοιχεία, βιταμίνη Β και Κ, πυριτικό οξύ. Επιστημονική Ονομασία: Agrimonia eupatoria Πρόκειται για φυτό που ανήκει στην οικογένεια της τριανταφυλλιάς. Μπορεί να καλλιεργηθεί παντού, αρκεί να είναι μέρος κάπως υγρό και με ήλιο, ενώ από παλιά χρησιμοποιούνταν για την επούλωση πληγών αλλά και σε ασθένειες των ματιών με βάση τους αρχαίους Έλληνες, του συκωτιού ή και στο δάγκωμα φιδιών. Επίσης, σύμφωνα με παλιά έγγραφα, προκαλούσε βαθύ ύπνο όταν το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι.Οι ειδικοί μάλιστα πολλές φορές λένε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ισχυρότερο από την εχινάκεια!
Ευεργετικά γιατροσόφια: Λεμόνι, μέλι, βότανα: π.χ λεβάντα, μέντα, τσάι κ.α, μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι, κρεμμύδι, σκόρδο κ.α φαίνεται να επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να απαλύνουν τον βήχα, να ρίξουν τον πυρετό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και όχι μόνο, καθώς έχουν πλήθος εφαρμογών. Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν αρκετά από τα “γιατροσόφια” της γιαγιάς μας.
Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.
Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι, και μετά προσπαθήσεις με έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά. Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.