.

.
Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικολογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά.
Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

ΔΩΡΕΕΣ /ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
IBAN GR6801108310000083174564332
ΑΡΙΘ. ΛΟΓ/ΣΜΟΥ 831/745643-32

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

μέλι ή ζάχαρη


Μέλι ή ζάχαρηΤο μέλι δεν περιέχει την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη όπως ο περισσότερος κόσμος νομίζει και την γλυκύτητα του την αποκτά από φυσικές ουσίες με γλυκιά γεύση, όπως η φρουκτόζη και σε λιγότερο βαθμό η γλυκόζη (δεξτρόζη). Τι να διαλέξουμε όμως στην καθημερινή μας διατροφή μέλι ή ζάχαρη; Η απάντηση σαφώς είναι: το μέλι. Ο λόγος βρίσκεται στα πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από το οποία δημιουργείται αυτή η απολύτως φυσική ουσία που μας γλυκαίνει χωρίς παράλληλα να μας προσδίδει πολλές θερμίδες : τα 100 γραμμάρια μελιού αποδίδουν 394 θερμίδες , ενώ τα 100 γραμμάρια ζάχαρης 288 θερμίδες.

Από τι αποτελείται το μέλι;
Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές χρήσιμες κυρίως ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, που το καθιστούν  τρόφιμο απολύτως απαραίτητο για την διατροφή του ανθρώπου όλων των ηλικιών και καταστάσεων, ενώ η ζάχαρη δεν έχει τίποτα τέτοιο να μας προσφέρει. Το μέλι περιέχει 2  σημαντικούς μονοσακχαρίτες  και την λεβουλόζη  (φρουκτόζη) σε ποσοστό 39% και την γλυκόζη σε μορφή δεξτρόζης όμως σε ποσοστό 31%, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη πού είναι δισακχαρίτης, αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου χρήσιμα για την υγεία μικροθρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές το μέλι περιέχει :
 • υγρασία περίπου 16-17%,
 • διάφορα σάκχαρα ή αλλιώς υδατάνθρακες κατά 77-78%,
 • διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά κατά 6 %.
Μέλι
Μέλι
Πιο αναλυτικά, το μέλι αποτελείται από :
 • Υδατάνθρακες,
 • Οργανικά οξέα χρήσιμα για τον άνθρωπο όπως το γλυκονικό και το μυρμηκικό οξύ,
 • Πρωτεΐνες και αμινοξέα,
 • Μεταλλικά στοιχεία  όπως το κάλιο, χλώριο, ασβέστιομαγνήσιο, σίδηρο,
 •  Διάφορα ένζυμα όπως η ιμβερτάση και η διαστάση,
 • Αναπλαστικά στοιχεία ή αλλιώς συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία.
 • Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνες Β1, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ.
 • Φυσικές αρωματικές ουσίες και όχι συντηρητικά και χρωστικές.
 • Κόκκους γύρεως σε μικρό όμως ποσοστό,
 •  Ίχνη βασιλικού πολτού.
ζάχαρη
ζάχαρη
Μέλι ή ζάχαρη
Αν λοιπόν επιθυμείτε να προσδώσετε στον οργανισμό σας μια απολύτως φυσική ουσία με αρκετέςβιταμίνες και ιχνοστοιχεία  χωρίς  παράλληλα να στερηθείτε την γλυκιά γεύση, το μέλι σαφώς υπερτερεί έναντι της ζάχαρης, ακόμα και της καστανής ή μαύρης ζάχαρης που έκαναν την εμφάνιση τους δυναμικά τα τελευταία χρόνια αλλά στην ουσία δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά στα συστατικά τους. Εσείς τι διαλέγετε μέλι ή ζάχαρη;
http://www.diaitologia.gr/meli-zaxari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου