.

.
Εάν κάποια στιγμή, αποφασίσετε να έρθετε εδώ, το Ελληνικό Οικολογικό χωριό δεν είναι κάποιος ουτοπικός παράδεισος, δεν είναι μια ‘εσκεμμένη κοινότητα’, και μάλλον δεν είναι ότι νομίζετε ότι είναι -είναι απλά ένα σχετικά απομακρυσμένο μέρος, που κατοικείται από μια μικρή, σφιχτοδεμένη παρέα, ιδιόμορφη, από ανεξάρτητους σκεπτόμενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, με το δικό του μοναδικό πολιτισμό και ταυτότητά.
Ελάτε με ανοιχτό μυαλό, με την προθυμία να ανακαλύψετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβάλλετε πάνω μας το όραμά σας για το τι αυτό το μέρος "πρέπει" να είναι. Είναι αυτό που είναι, και μας αρέσει έτσι ακριβώς όπως είναι. Εάν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, τότε υπάρχει μία θέση για σας εδώ».

ΔΩΡΕΕΣ /ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
IBAN GR6801108310000083174564332
ΑΡΙΘ. ΛΟΓ/ΣΜΟΥ 831/745643-32

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

κοτόσουπα εναντίον του κρυολογήματος;

Γιατί η κοτόσουπα είναι τόσο ευεργετική;
Μιας και έπιασαν τα κρύα για τα καλά, άρχισαν και τα κρυολογήματα. Όποιον μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο και αν ρωτήσεις θα σου πει: Κάνε κοτόσουπα για το κρυολόγημα! Και όμως έχουν δίκιο! Κάτι ξέρουν οι παλιοί!
Είχα διαβάσει κάποτε ότι η κοτόσουπα έχει όντως ευεργετική δράση στον οργανισμό μας όταν περνάμε κρυολόγημα. Όμως το περίεργο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν έχει την ίδια ευεργετική δράση αν απομονώσουμε στη σούπα το κοτόπουλο, το ζουμί ή τα λαχανικά.
Παρακάτω όμως δίνεται μια καλή εξήγηση:

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “American Journal of Therapeutics” βρήκε τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στη γρίπη.
Συγκεκριμένα έδειξε ότι μια ένωση που βρίσκεται στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη στα πρώτα στάδια της.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν παράλληλα ότι το όφελος που προκύπτει από την κοτόσουπα, παύει να υφίσταται αμέσως μόλις τα συστατικά της αποβληθούν από το σώμα μας.
Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές μελέτες γύρω από τα ευεργετικά οφέλη της κοτόσουπας όσον αφορά την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Πριν από μια δεκαετία, ο Δρ Stephen Rennard, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, ήθελε να μάθει γιατί η συνταγή κοτόσουπας της συζύγου του, που παραδίδεται από γενιά σε γενιά, έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εθελοντές, ο Rennard διαπίστωσε ότι η κοτόσουπα ανέστειλε την κυκλοφορία του πιο κοινού τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, των ουδετερόφιλων, που καταπολεμούν τους ιούς.
Η θεωρία του υποστηρίζει ότι αναστέλλοντας την κυκλοφορία των συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα μας, η κοτόσουπα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων κρυολογήματος στο ανώτερο αναπνευστικό.
κοτόσουπα για το κρυολόγημαΔεν κατάφερε ωστόσο να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά της σούπας, που την καθιστούν αποτελεσματική κατά του κρυολογήματος.
Η σούπα πάντως που χορήγησαν στους εθελοντές οι επιστήμονες περιείχε κοτόπουλο, κρεμμύδια,  πατάτες, ραπανάκια, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πιθανό η ευεργετική επίδραση της κοτόσουπας να οφείλεται στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και όχι σε ένα μόνο συστατικό της.
Από μια άλλη μελέτη, που έγινε από ερευνητές από το Μαϊάμι, φάνηκε ότι η κοτόσουπα, έχει πραγματικά οφέλη κατά του κρυολογήματος και δεν πρόκειται για φαινόμενο placebo.
Συγκεκριμένα η ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κοτόσουπα επηρεάζει τη ροή του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό και την ποσότητα της ρινικής βλέννας.
Οι 15 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν κρύο νερό, καυτό νερό ή κοτόσουπα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κοτόσουπα, αλλά και τα ζεστά υγρά συμβάλλουν στην απομάκρυνση της ρινικής βλέννας. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζουν οι αεραγωγοί, και διευκολύνεται η αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης. (Πηγή)
Κάνουμε λοιπόν κοτόσουπα για το κρυολόγημα και με την προτροπή της επιστήμης 

http://www.e-mama.gr/giati-kotosoupa-ine-toso-evergetikh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου